Het schrijven van een betoog

Het belangrijkste doel bij het schrijven van een betoog is dat je de lezer van je tekst overtuigt van een standpunt

Normaal gesproken is het het makkelijkst als dat je eigen standpunt is. Want als dat standpunt je eigen mening ventileert, is het eenvoudiger om argumenten te vinden die dat standpunt ondersteunen, wat bij het schrijven van een betoog zeer essentieel is.

Het schrijven van een betoogOpbouw van een betoog

Bij het schrijven van een betoog introduceer je in de inleiding je standpunt, vaak in combinatie met een korte, relevante anekdote om de interesse van de lezer te wekken. Vervolgens ga je dan in het middelste gedeelte van de tekst aan de gang met het opnoemen van argumenten, om het door jou gekozen standpunt te onderbouwen en om te proberen de lezer te overtuigen van jouw standpunt. Het schrijven van een betoog wordt over het algemeen afgerond met een conclusie, waarin je aan de hand van het voorgaande nogmaals kort je standpunt herhaalt.

Tegenargumenten

Bij het schrijven van een betoog kun je overigens, naast het opsommen van argumenten vóór jouw standpunt, ook tegenargumenten onderuit halen om de door jou aangedragen argumenten extra kracht bij te zetten, maar dat is geen absolute must.

een betoog schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *