Schrijven van een betoog

Het maakt niet uit op welke middelbare school je zit of welke richting je ook volgt, het vak Nederlands is onvermijdelijk deel van je vakkenpakket. En één van de onderdelen die je hoe dan ook zult moeten afronden is het schrijven van een betoog.

Schrijven van een betoogOp zich is dat eenvoudig als je je aan de juiste stappen houdt

Voordat je begint met het schrijven van een betoog is het belangrijk dat je een stelling bedenkt. Daarover vorm je voor jezelf een mening en die onderbouw je met argumenten. Het doel van een betoog is het overtuigen van andere mensen van jouw mening. Jouw argumenten en voorbeelden moeten anderen overhalen om jouw mening te delen. Een betoog bestaat uit meerdere onderdelen, te beginnen met de inleiding. In de inleiding geef je een voorbeeld van de situatie waarop jij je stelling hebt gebaseerd. Dit kan iets uit de actualiteit zijn maar het kan ook een onderwerp zijn wat al langer speelt.

Vervolgens ga je naar de tweede stap bij het schrijven van een betoog

Het verkondigen van je stelling. Hierbij is het belangrijk dat je nog geen argumenten geeft, dit is pas de volgende stap. Stap 3 is, zoals boven aangegeven, het geven van argumenten voor je stelling. Ook is het belangrijk dat je deze argumenten goed onderbouwt. Dit wil zeggen dat je ook kan uitleggen waarom je iets vindt. Het alleen maar zeggen is niet genoeg. Natuurlijk zijn er niet alleen maar argumenten voor jouw stelling, maar je moet ook tegenargumenten kunnen benoemen. Zo leer je een zaak ook van de andere kant bekijken.

betoog debatDe volgende stap is het weerleggen van deze tegenargumenten

Hierbij moet je je bedenken hoe je deze argumenten onderuit kunt halen om mensen nog meer van jouw mening te kunnen overtuigen. Je bent al bijna klaar met het schrijven van een betoog. Helaas mist er nog één enkel onderdeel: de conclusie. Je hebt je onderwerp nu van alle kanten bekeken en het is tijd om daaruit je conclusie te trekken die alle twijfelaars over de streep moet trekken. Wanneer je de conclusie hebt geschreven is je betoog af. Zo zie je maar, het schrijven van een betoog is helemaal niet zo moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *